szybkie ciasto ze śliwkami

Potrzeba:

 10 szt. śliwek

4 jaja

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

cukier puder do posypania (opcjonalnie gałki lodów) 

papier do pieczenia 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z termoobiegiem. 


Śliwki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawalki. Do naczynia wbić jaja, dodać cukier i całość utrzeć mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, a następnie dodać olej. Formę wyłożyć papierem i  wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć śliwki. 


 Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawić  ciasto do ostygnięcia. Kawałki ciasta można podać oprószone cukrem pudrem czy z gałką lodów. 



Komentarze