Potrzeba:
10 szt. śliwek
4 jaja
¾ szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
cukier puder do posypania (opcjonalnie gałki lodów)
papier do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z termoobiegiem.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawalki. Do naczynia wbić jaja, dodać cukier i całość utrzeć mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, a następnie dodać olej. Formę wyłożyć papierem i wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć śliwki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia. Kawałki ciasta można podać oprószone cukrem pudrem czy z gałką lodów.
Komentarze
Prześlij komentarz