POTRZEBA:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
Drożdże Instant 1 opakowanie (7 g)
Ciepła woda 400 ml
Miód 1 łyżka (lub płaska łyżka cukru)
Olej rzepakowego 1 łyżka
Sól 2 łyżeczki
WYKONANIE:
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić miód i wlać do miski z mąką. Dodać olej, sól i wszystko wymieszać mikserem z hakowatymi końcówkami, aż składniki się połączą (1-2 minuty). Ciasto wychodzi raczej gęste. Formę keksówkę wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.. Ciasto pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Ja skorzystałam z funkcji w piekarniku do wyrastania ciasta. Po tym czasie wstawić formę do zimnego piekarnika. Chleb piec przez 50 min. w temperaturze 160 st. w piekarniku z funkcją parową lub w tradycyjnym ok. 45 minut w 190°C. Upieczony chleb wyjąc z piekarnika i z formy, ostudzić.
Gorący chleb wyjąć z foremki, usunąć papier i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz