Chleb orkiszowy




POTRZEBA:

Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g

Drożdże Instant 1 opakowanie (7 g)

Ciepła  woda 400 ml

Miód 1 łyżka (lub płaska łyżka cukru)

Olej  rzepakowego 1 łyżka

Sól 2 łyżeczki 

WYKONANIE: 

Do miski wsypać  mąkę, dodać drożdże i wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić miód i wlać do miski z mąką. Dodać olej, sól i wszystko  wymieszać mikserem z hakowatymi końcówkami, aż składniki się połączą  (1-2 minuty). Ciasto wychodzi raczej gęste. Formę keksówkę wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.. Ciasto pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Ja skorzystałam z funkcji w piekarniku do wyrastania ciasta. Po tym czasie wstawić formę do zimnego piekarnika. Chleb piec przez 50 min. w temperaturze  160 st. w piekarniku z funkcją parową lub w tradycyjnym ok. 45 minut w 190°C. Upieczony chleb wyjąc z piekarnika i z formy, ostudzić. 

Gorący chleb wyjąć z foremki, usunąć papier i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.







Komentarze