Krem pomidorowo-warzywny

 


POTRZEBA:



Ziemniaki małe 4 szt.

Cebula 1 szt.

Mieszanka warzywna pokrojona w paski 2 garści 

Pomidory krojone 1 puszka

Czosnek 1 ząbek

Śmietana Ramą Professional 1/2 szklanki

Płatki migdałowe  łyżka na porcję

Pieprz młotkowany  z kolendrą

Przyprawa Kucharek łyżeczka 1

Ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki

Cynamon szczypta

Sól do smaku

WYKONANIE:

Krem dla diety przeciw cholesterolowej, bez podsmażania składników. Pokrojone ziemniaki z pokrojona cebula zalewam woda, by wszytko przykryła. Dodaje przyprawę Kucharek i gotuje do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję warzywa. Po ok. 5 minutach dodaję pomidory z puszki. Po zagotowaniu dodaje posiekany czosnek. Wszystko blenduję, dodaję śmietanę, ziele angielskie, cynamon i ponownie chwile blenduję. Na rozgrzanej patelni prasę płatki na lekko złocisty kolor. Wlewam krem, posypuje migdałami i pieprzem młotkowany z kolendrą. Wyśmienity aksamitny krem smakuje nawet mojemu mężowi, który nie jest fanem zup kremów, w przeciwieństwie do mnie :)

Uwaga: przygotowując zupę krem należy zadbać o właściwą ilość wody. Składniki powinny być zawsze ledwo przykryte wodą. Lepiej wody dolać niż ją odlać. 












Komentarze

  1. Ciekawy przepis; ja robię krem z pomidorów bez dodatków, miksuję tylko ugotowane pomidory, posypuję zieloną pietruszką, przyprawiam (też cynamonem 😊) i podaję często z grzankami. Czasem (ale mąż nie przepada) z odrobiną czekolady, dodaje specyficznego smaczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnorodność propozycji zaskakuje. Do tej pory wszystkie „inne” kremy pomidorowe zawsze mi smakowały 😊

      Usuń

Prześlij komentarz