Placuszki pyzowe


 

POTRZEBA:

Ziemniaki małe  9 szt.

Mąka ziemniaczana 2 łyżki

Jajo 1 szt.

Sól, pieprz do smaki

Rama Professional Culinesse do smażenia 

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać. Trzy sztuki ugotować, a 6 szt.  rozdrobnić w malakserze  surowe lub zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie ziemniaki włożyć do jednej miski, dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić solą do smaku, dodać całe jajo, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i formować łyżką placki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem, także jako zamiennik dla tradycyjnie ugotowanych ziemniaków do dań z mięsem. Ja podałam z sosem koperkowym.









Komentarze