Sos grzybowy szybki


POTRZEBA: 

Mieszanka grzybowa na patelnię w zalewie 1 słoik (Makro Chef)

Cebula 1 szt.

Śmietana Rama Professional 150ml

Zielona pietruszka pokrojona  1 garść (opcjonalnie suszona)

Zupa borowikowa Winiary 2 łyżki proszku

Woda 1/2 szklanki

Olej do smażenia 

Sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Do rondla dodać  olej i podgrzać. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do rondla, posolić, zeszklić cebulę. Na sitko wyłożyć grzyby i odsączyć z zalewy. Następnie dodać do rondla, jeśli potrzeba to je pociąć na mniejsze części  i dusić przez ok. kwadrans. W międzyczasie do wody dodać proszek grzybowy i starannie wymieszać, by nie było grudek, dodać śmietanę i wszystko jeszcze raz wymieszać. Wlać do rondla.  Całość wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 min., doprawić solą i pieprzem. Na koniec,  po wyłączeniu pola pod rondlem,  dodać pietruszkę.  Dzisiaj sosem polałam kawałki placka ziemniaczanego. 






Komentarze