Agar to świetna alternatywa do wykonania galarety o smaku wytrawnym jak i słodkim. Agar pozyskuje się z alg morskich, więc nie trzeba zabijać zwierząt, by zjeść warzywa w galarecie, sernik na zimno, galaretkę owocową etc. Agar tężeje w temperaturze ok. 30-35st.C
POTRZEBA:
Agar opakowanie 1
Warzywa mrożone
Szparagi w sosie własnym
Koperek
Pieprz , kwasek cytrynowy, magi
Przyprawa Kucharek
WYKONANIE:
Przygotowuje galaretę ( wg przepisu) lub do 1litra chłodnej wody wlewam dodatkowo ok. Mniej niż pół szklanki wody i rozpuszczam 10g agaru. Dobrze mieszam i zaczynam podgrzewać. Dodaję przyprawę Kucharek, odrobine pieprzu, szczyptę kwasku cytrynowego, magi i całość gotuje 3min. Studzę, by do plastikowych foremek nie lać wrzątku. Ulubione warzywa gotuję al dente w mikrofali. Ok. 150g przez 2-3minut. Następnie do foremek rozkładam kawałki warzyw. (Dziś wybrałam romanesco, szparagi, zielony gruszek, marchewka, posypuje koperkiem.) Warzywa zalewam gotowym agatem. Po chwili zaczyna tężeć. Po całkowitym ostudzeniu wkładam do lodówki. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz