Galareta z Agaru z warzywami #1



 Agar to świetna alternatywa do wykonania galarety o smaku wytrawnym jak i słodkim. Agar pozyskuje się z alg morskich, więc nie trzeba zabijać  zwierząt, by zjeść warzywa w galarecie, sernik na zimno, galaretkę owocową  etc. Agar tężeje w temperaturze ok. 30-35st.C

POTRZEBA:

Agar opakowanie 1

Warzywa mrożone  

Szparagi w sosie własnym

Koperek 

Pieprz , kwasek cytrynowy, magi

Przyprawa Kucharek

WYKONANIE:

Przygotowuje galaretę ( wg przepisu) lub  do 1litra chłodnej wody wlewam dodatkowo ok. Mniej niż pół szklanki wody i rozpuszczam 10g agaru. Dobrze mieszam i zaczynam podgrzewać. Dodaję przyprawę Kucharek, odrobine pieprzu, szczyptę kwasku cytrynowego, magi i całość gotuje 3min. Studzę,  by do plastikowych foremek nie lać wrzątku. Ulubione warzywa gotuję al dente w mikrofali. Ok. 150g przez 2-3minut. Następnie do foremek rozkładam kawałki warzyw. (Dziś wybrałam romanesco, szparagi, zielony gruszek, marchewka, posypuje koperkiem.) Warzywa zalewam gotowym agatem. Po chwili zaczyna tężeć. Po całkowitym ostudzeniu wkładam do lodówki. Smacznego!


















Komentarze