Placki z romanesco



POTRZEBA:

 Romanesco mrożone  150 - 200 g

Jaja vege 2 szt. (wg przepisu na opakowaniu)

Czosnek 2 ząbki

Mąka 2 łyżki 

Pieprz, sól do smaki

Czosnek staropolski (zawiera kminek)

Rama Culinesse do smażenia 

WYKONANIE:

Romanesco zamrożone wkładam do naczynia, lekko solę i gotują w mikrofali na najwyższej mocy (1000) przez 4 - 5 minut do postaci al dente. Następnie siekam na drobne kawałeczki, dodaję mąkę, jaja  vege (przygotowane wcześniej wg przepisu), posiekany drobniutko czosnek, wszystkie przyprawy i dobrze wszystkie  składniki mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i formuję placki. Smażę z obu stron na złoty kolor. Następnie układam placki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz. Układam na tworzy i  podaję z jogurtem, dipem czy keczupem.






























Komentarze