Sałatki z brokułami i szparagami




 POTRZEBA:

Brokuły mrożone 150g

Szparagi białe  w zalewie 330g

Majonez pół słoika małego 

Czosnek duży ząbek 1 szt.

Ocet jabłkowy 1 łyżka

Pieprz, sól, cukier do smaku

(Jaja 2 szt. - opcja)

WYKONANIE:

Zamrożone brokuły umieszczam  w naczyniu, solę i gotuję w mikrofali przez 3 minuty na najwyższej mocy do postaci al dente. Rozdrabniam  różyczki brokuła na malutkie cząstki. Odsączam szparagi i tnę nożyczkami  je na 1,5 - 2 cm kawałki. Brokuły i szparagi wkładam do miski i dodaję majonez, następnie posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko mieszam i gotową sałatkę wkładam do lodówki na 2 h.  

Uwaga: Jeśli ktoś może jeść jajka warto dodać 2 jaja ugotowane na twardo i drobno pokrojone w kostkę. 



















Komentarze