Plastry ziemniaków z przyprawami

 

POTRZEBA: 

Ziemniaki 14 kawałków 

Ulubione przyprawy (sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek staropolski

Ser do posypania (Gran Braghi)

Tłuszcz do posmarowania papieru i ziemniaków (Rama Professional Culinesse)

Papier do pieczenia

Mikrofala z talerzem CRISP

WYKONANIE: 

Papier do pieczenia przyciąć, dopasować do talerza. Silikonowym pędzelkiem wysmarować go  tłuszczem,  ułożyć ziemniaki nacięciem ku górze. Następnie ich wierzch wysmarować  tłuszczem i posypać ulubionymi przyprawami. Wstawić talerz na 7 min. moc 1000, czyli liczyć 30 sek. na każdy kawałek, po czym wyjąć, posypać serem  i wstawić jeszcze na 3 minuty, czyli liczyć 15 sek. na każdy kawałek. (Zawsze jednak przedtem należy sprawdzić czy  ziemniak nie jest już miękki, wtedy wystarczy 30 sek.na roztopienie sera.) ziemniaki są pyszne same oraz jako dodatek do warzyw, jajek czy mięsa. 











Komentarze