Pyszna ryba wege

 


POTRZEBA:

Seler  średni 350g

Wodorosty Wakame  1/2szklanki

Jajko całe  lub jajo vege 2 szt. 

Kasza manna semolina 2 czubate łyżki (lub więcej jeśli masa  będzie za mokra)

Sos sojowym jasny 3 łyżki

Tłuszcz do smażenia 

Woda 250 ml

Sól i pieprz cytrynowy  do smaku

WYKONANIE:

Seler zetrzeć na tarce z grubymi okami. Wodorosty zalać wodą, odczekać aż rozwiną się, odsączyć. Do miski z selerem dodać pocięte nożyczkami wodorosty, jajo, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać kaszę mannę i wymieszać. Odstawić całość na ok. kwadrans. Gdy  kasza „zabierze” wodę smażyć prostokątne kawałki „ryby” na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pisać jako danie główne. Pyszna także na zimno. 









Komentarze

  1. Ciekawy pomysł, próbowałam już wielu roślinnych zamienników mięsa, ale o rybie pierwsze słyszę, muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Także "śledzie" z boczniaka i wodorostów :) A la kurczak dobrze sprawia się owoc chlebowca. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz