POTRZEBA:
Seler średni 350g
Wodorosty Wakame 1/2szklanki
Jajko całe lub jajo vege 2 szt.
Kasza manna semolina 2 czubate łyżki (lub więcej jeśli masa będzie za mokra)
Sos sojowym jasny 3 łyżki
Tłuszcz do smażenia
Woda 250 ml
Sól i pieprz cytrynowy do smaku
WYKONANIE:
Seler zetrzeć na tarce z grubymi okami. Wodorosty zalać wodą, odczekać aż rozwiną się, odsączyć. Do miski z selerem dodać pocięte nożyczkami wodorosty, jajo, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać kaszę mannę i wymieszać. Odstawić całość na ok. kwadrans. Gdy kasza „zabierze” wodę smażyć prostokątne kawałki „ryby” na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pisać jako danie główne. Pyszna także na zimno.
Ciekawy pomysł, próbowałam już wielu roślinnych zamienników mięsa, ale o rybie pierwsze słyszę, muszę kiedyś wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam :) Także "śledzie" z boczniaka i wodorostów :) A la kurczak dobrze sprawia się owoc chlebowca. Pozdrawiam :)
Usuń