Potrzeba:
fenkuł 1 szt.
mandarynka 2 szt.
pokruszone orzechy włoskie 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
pieprz młotkowany z kolendrą (lub pieprz cytrynowy) 1/3 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
Ocet jabłkowy 1 łyżka
Wykonanie:
Fenkuła pokroić na cienkie paski, pokroić też zieloną cześć kopru i włożyć do miski. Dodać wszystkie składniki, wymieszać i odstawić min. na pół godziny. Fenkuł ma specyficzne smak, więc sałatkę dedykuję koneserom smaku. To jedno z nielicznych warzyw, które nie potrzebuje soli do puszczenia soku. Wystarczy je tylko pokroić. Ponieważ soli nie dodaje się, fenkuł jest chrupki. Gorąco polecam jako dodatek, albo oddzielne danie z kromką pieczywa posmarowaną ostrym serem. Dedykuję również osobom, które redukują w swojej diecie sól.
Och, spróbuję! Bardzo podobna, chociaż chyba delikatniejsza, jest moja sałatka z cykorii. Moje podstawowe / zamienne skladniki to: mandarynka / kilka cząstek pomarańczy / jabłko itp, sliwki suszone / marynowane, orzechy // pestki dyni, szczypta białego lub cytrynowego pieprzu, kropla oliwy i - uwaga, dla mnie bardzo ważne! - łyżka lub dwie octu ze śliwek.Jabłkowy tez może być, próbowałam, ale śliwkowy ma to "coś"! Teraz spróbuję z octem z gruszek - został po wyjedzeniu owoców :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, Elu. Na pewno spróbuję Twojej propozycji. Pozdrawiam :)
Usuń