Sałatka z fenkuła



Potrzeba: 

fenkuł 1 szt.

mandarynka 2 szt.

pokruszone orzechy włoskie  1 łyżka 

oliwa 1 łyżka

pieprz młotkowany z kolendrą  (lub pieprz cytrynowy) 1/3 łyżeczki

miód 1 łyżeczka

Ocet jabłkowy 1 łyżka

Wykonanie:

Fenkuła pokroić na cienkie paski,  pokroić też  zieloną cześć kopru i włożyć do miski. Dodać wszystkie składniki, wymieszać i odstawić min.  na pół godziny.  Fenkuł ma specyficzne smak, więc sałatkę dedykuję  koneserom smaku. To jedno z nielicznych warzyw, które nie potrzebuje soli do puszczenia soku. Wystarczy je tylko pokroić. Ponieważ soli nie dodaje się,  fenkuł jest chrupki. Gorąco polecam  jako dodatek, albo oddzielne danie z kromką pieczywa posmarowaną ostrym serem. Dedykuję również osobom, które redukują w swojej diecie sól. 




Komentarze

  1. Och, spróbuję! Bardzo podobna, chociaż chyba delikatniejsza, jest moja sałatka z cykorii. Moje podstawowe / zamienne skladniki to: mandarynka / kilka cząstek pomarańczy / jabłko itp, sliwki suszone / marynowane, orzechy // pestki dyni, szczypta białego lub cytrynowego pieprzu, kropla oliwy i - uwaga, dla mnie bardzo ważne! - łyżka lub dwie octu ze śliwek.Jabłkowy tez może być, próbowałam, ale śliwkowy ma to "coś"! Teraz spróbuję z octem z gruszek - został po wyjedzeniu owoców :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, Elu. Na pewno spróbuję Twojej propozycji. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz