zupa rybna

Najlepsza z zup;) Jadłam różne zupy rybne, sama robię dwa rodzaje. Dzisiaj jedna z nich.


Potrzeba:
miruna patagońska - 2-3 filety (albo tilapia, łosoś -  każda ryba, która nie ma  konsystencji  wodnistej i nie ma ości)
ziemniaki duże - 4 szt.
włoszczyzna mrożona -  1/4 opakowania
pomidory krojone - 1 puszka
cebula prażona - 3 łyżki
przyprawa Kucharek - 2 łyżki płaskie
ziele angielskie - 5 szt.
lisek laurowy - 2 szt.
cynamon - szczypta, na końcu łyżeczki
goździk - 2 sztuki
sól, pieprz do smaku
mąka z solą do obtoczenia ryby
Rama Culinesse Profi do smażenia
woda - 1,5 l
koper zielony - 1/2 szklanki pokrojonego drobno
ręcznik papierowy

Wykonanie:
Do garnka włożyć obrane, umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, cebulę prażoną, przyprawę Kucharek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków, po czym dodać pomidory. W międzyczasie opłukać rybę i osuszyć ręcznikiem, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Obtoczyć każdy kawałek ryby i usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przy czym zacząć smażyć skórką do góry. Usmażone ryby odsączyć z tłuszczu układając na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Następnie  włożyć ją do zupy, dodać cynamon, goździki, zagotować. Wyłączyć pole pod garnkiem i dodać koper.

1. Składniki wkładamy do garnka:

Zalewamy wodą:

Przygotowujemy rybę:

 Obtaczamy w mące z solą:

Smażymy z obu stron na złoty kolor: 

 Po wyłączeniu płyty dodać koper (ja mrożony):


 Najlepiej smakuje na następny dzień albo po kilku godzinach od ugotowania:




Komentarze

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić, bo bardzo łatwa. Dziękuję za komentarz.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli faktycznie ktoś lubi ryby to ja jestem przekonany, że najlepsze w nich jest to, iż bez problemu przygotujemy je na różne sposoby. Ja także mogę polecić fajny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ jeśli ktoś lubi pieczonego łososia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ze przepisów wiele. Ja jedynie gotuję mężowi. Sama nie jem ryb ani mięsa. Dzięki 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz