Najlepsza z zup;) Jadłam różne zupy rybne, sama robię dwa rodzaje. Dzisiaj jedna z nich.
Potrzeba:
miruna patagońska - 2-3 filety (albo tilapia, łosoś - każda ryba, która nie ma konsystencji wodnistej i nie ma ości)
ziemniaki duże - 4 szt.
włoszczyzna mrożona - 1/4 opakowania
pomidory krojone - 1 puszka
cebula prażona - 3 łyżki
przyprawa Kucharek - 2 łyżki płaskie
ziele angielskie - 5 szt.
lisek laurowy - 2 szt.
cynamon - szczypta, na końcu łyżeczki
goździk - 2 sztuki
sól, pieprz do smaku
mąka z solą do obtoczenia ryby
Rama Culinesse Profi do smażenia
woda - 1,5 l
koper zielony - 1/2 szklanki pokrojonego drobno
ręcznik papierowy
Wykonanie:
Do garnka włożyć obrane, umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, cebulę prażoną, przyprawę Kucharek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków, po czym dodać pomidory. W międzyczasie opłukać rybę i osuszyć ręcznikiem, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Obtoczyć każdy kawałek ryby i usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przy czym zacząć smażyć skórką do góry. Usmażone ryby odsączyć z tłuszczu układając na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Następnie włożyć ją do zupy, dodać cynamon, goździki, zagotować. Wyłączyć pole pod garnkiem i dodać koper.
1. Składniki wkładamy do garnka:
Po wyłączeniu płyty dodać koper (ja mrożony):
Najlepiej smakuje na następny dzień albo po kilku godzinach od ugotowania:
Potrzeba:
miruna patagońska - 2-3 filety (albo tilapia, łosoś - każda ryba, która nie ma konsystencji wodnistej i nie ma ości)
ziemniaki duże - 4 szt.
włoszczyzna mrożona - 1/4 opakowania
pomidory krojone - 1 puszka
cebula prażona - 3 łyżki
przyprawa Kucharek - 2 łyżki płaskie
ziele angielskie - 5 szt.
lisek laurowy - 2 szt.
cynamon - szczypta, na końcu łyżeczki
goździk - 2 sztuki
sól, pieprz do smaku
mąka z solą do obtoczenia ryby
Rama Culinesse Profi do smażenia
woda - 1,5 l
koper zielony - 1/2 szklanki pokrojonego drobno
ręcznik papierowy
Wykonanie:
Do garnka włożyć obrane, umyte ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, cebulę prażoną, przyprawę Kucharek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków, po czym dodać pomidory. W międzyczasie opłukać rybę i osuszyć ręcznikiem, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Obtoczyć każdy kawałek ryby i usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przy czym zacząć smażyć skórką do góry. Usmażone ryby odsączyć z tłuszczu układając na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Następnie włożyć ją do zupy, dodać cynamon, goździki, zagotować. Wyłączyć pole pod garnkiem i dodać koper.
1. Składniki wkładamy do garnka:
Zalewamy wodą:
Przygotowujemy rybę:
Obtaczamy w mące z solą:
Smażymy z obu stron na złoty kolor:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić, bo bardzo łatwa. Dziękuję za komentarz.
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, zawsze smakuje :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńJeśli faktycznie ktoś lubi ryby to ja jestem przekonany, że najlepsze w nich jest to, iż bez problemu przygotujemy je na różne sposoby. Ja także mogę polecić fajny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ jeśli ktoś lubi pieczonego łososia.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ze przepisów wiele. Ja jedynie gotuję mężowi. Sama nie jem ryb ani mięsa. Dzięki 🙂
Usuń