ogórki małosolne w 2 dni


Kto ich nie lubi w Polsce:)  W dzieciństwie najbardziej smakowały mi z kromką świeżego chleba z chrupiącą skórką, posmarowaną domowym smalcem ze skwarkami;) Jeden ze smaków dzieciństwa, całe wieki nie jadłam. Ogórki, zwłaszcza kiszone jem często.
Potrzeba:
1kg małych ogórków gruntowych
2 litry wody
2 kopiaste łyżki soli
6 dużych ząbków czosnku
3 pędy koperu z baldachami
opcjonalnie- korzeń chraznu, liść wiśni, porzeczki czy dębu
naczynie do kiszenia, talerzyk
Wykonanie:
Gotuję wodę z solą, a po zagotowaniu odstawiam do ostudzenia. Ogórki starannie myję pod bierzącą wodą. U części ogórków, którą ułożę na wierzchu naczynia obcinam końce dla szybszego kiszenia. Obieram ząbki czosnku. W naczyniu naprzemiennie układam ogórki, koper, ząbki czosnku (3 warstwy). Całość zalewma wodą ponad ogórki, na powierzchnię kładę mały dość ciężki talerzyk. Naczynie ustawiam w garażu. Ogórki przebywają w tym naczyniu 2 dni, czyli do ukiszenia. Gdy są gotowe do spożycia przekadam wszystko do słoików, zalewam kwasem z kiszenia. Lekko zakręcone przechowuję w lodówce, dzięki czemu na powierzchni kwasu nie tworzy się biały osad i nie muszę się spieszyć z ich jedzeniem;)












Komentarze