Pulpety z mozzarellą bardzo smaczne.
Potrzeba:
ok. 500g mieso mielone wieprzowe
opakowanie kulek sera mozzarelli
garść bułki tartej
1 cebula
1 spory ząbek czosnku,
całe jajko,
sól, pieprz
Rama Culinesse Profi do smażenia
sos pomidorowy Napolii Winiary
Wykonanie:
Mięso, bułkę, cebulę i czosnek posiekane drobno, całe jajo, sól, pieprz do smaku włożyłam do miski i wymieszaałąm dłonią na jednolitą masę.Uformowałam okrągłe pulpeciki, a w ich środek wcisnęłam połowę małej gałki sera mozzarella. Pulpeciki obsmażyłam z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, z tym, że od strony sera krócej. Przygotowałam sos pomidorowy na bazie sosu Winiary i zalałam pulpety, kwadrans poddusiłam. W międzyczasie usmażyłam placki ziemniaczane małe, ale grubsze i podałam z pulpetami.
Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób dzieli się ostatnio przepisami. A Twoje nie dość, że proste, to jeszcze będą pięknie sfotografowane!
OdpowiedzUsuńChociaż nie gotuję w zasadzie w mikrofali, to ciekawa jestem, jak Ty to robisz.
Będę zaglądać.
Właściwie mogłabym mieć tylko mikrofalę i na niej wszystko gotować. Od ponad 28. lat towarzyszy mi w kuchni 🙂
Usuń