To jeden z moich smaków dzieciństwa. O tej porze roku często ją jemy. Na pewno nie bez znaczenia jest ten banalnie prosty i szybki pomysł na jej przygotowanie.
Potrzeba:
kolba kukurydzy 2 szt.
masło 2 łyżeczki (lub woda bieżąca)
sól do smaku
papier do drukarki 2 arkusze
papierowy ręcznik kuchenny
Wykonanie:
Sposób #1
Obrać kolby kukurydzy z liści i "włosów":
Opłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ułożyć kolby na papierze do drukarki. Rozłożyć na każdej po kilka kawałków masła, posolić:
Zawinąć szczelnie w papier i włożyć do kuchenki mikrofalowej. Nastawić moc na 1000, czas na od 1min. 30sek. do 2 min na jedną kolbę. Jeśli w kuchence najwyższa moc jest np. 750 to wówczas należy wydłużyć czas np. o 1 minutę. Zresztą gdy kukurydza jest dobra zaczyna wydobywać się z kuchenki zapach:)
Po ugotowaniu wyjąć z kuchenki i ostrożnie (!) rozwinąć z papieru, ponieważ wewnątrz jest gorące powietrze. I już gotowa do jedzenia:)
Opcjonalnie można ją zrumienić na maśle i jeść bez niczego lub położyć na talerzu jako element drugiego dania.
Sposób #2
wszystko jak w sposobie #1, z tą różnicą, że po opłukaniu nie wycierać kolb do sucha, ułożyć mokre kolby na papierze do drukarki, posolić i zawinąć szczelnie w papier. Czyli drugi sposób bez tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz