gotowanie w kuchence mikrofalowej



Kilka podstawowych informacji, dzięki którym gotowanie w kuchence mikrofalowej staje się przyjemnością. Potrawy mają niepowtarzalny smak, ponieważ są poddawane krótkiej obróbce termicznej, a to właśnie jej czas odpowiada za niszczenie walorów smakowych i odżywczych potraw. Im krótsze gotowanie, tym potrawa zdrowsza. Ograniczona minimalna ilość tłuszczu albo jego wyeliminowanie sprawia, że kuchenka mikrofalowa jest niezastąpiona w diecie niskotłuszczowej, niskokalorycznej, niskochoresterolowej.  Gotowanie na parze, pieczenie z wykorzystaniem ciepłego powietrza czyli termoobiegu, podgrzewanie. Korzystam z kuchenek mikrofalowych ponad 20 lat.
Zanim kupisz kuchenkę dobrze przemyśl wybór pod kątem oczekiwań. Jeśli lubisz np. grzanki, pizzę, ciasto
czyli opiekanie na chrupko niezbędna jest funkcja CRISP (na wyposażeniu jest talerz CRISP). Ja tę funkcję
wykorzystuję do pieczenia i gotowania mięsa, warzyw. Gwarancję dobrze ugotowanej potrawy, bez potrzeby częstego przewracania, mieszania,  daje system przestrzenny emisji mikrofal 3D.
Podstawowe akcesoria, w które dodatkowo trzeba się zaopatrzyć to:
  • pojemniki/garnki plastikowe dedykowane do użyciu w mikrofalówce z  pokrywkami. Najczęściej mają otwory w pokrywkach, które można otwierać/zamykać.
  • papier do pieczenia
  • folia dziurkowana do mikrofalówek
  • szczypce do  potraw (zazwyczaj mamy takie w kuchni)
Kilka podstawowych zasad, dzięki którym gotowanie w kuchence mikrofalowej polubisz.
Gotowanie na mikrofalach:
  • potrawy mrożone (np. warzywa) wymagają jedynie posolenia, gotowane pod przykryciem z uchyloną pokrywką
  • potrawy niemrożone (np. warzywa) wymagają posolenia i dodania do pojemnika 2-3 łyżek wody, gotowane pod przykryciem z uchyloną pokrywką
  • potrawy odgrzewane zawsze pod przykryciem z uchyloną pokrywką lub przykryte folią dziurkowaną. Pierogi z dodatkiem łyżki wody.W kuchence mikrofalowej doskonale rozpuszcza się czekolada, żelatyna.
Wykorzystanie talerza CRISP:
  • potrawę piekę na talerzu CRISP wyłożonym dociętym papierem do pieczenia, bez przykrycia np. pizza,
  • ciasto, grzanki, kiełbasa, kotlety, ryba.
  • potrawy gotowane takie jak np. ryba, piersi z kurczaka, warzywa (np. fenkuł) układa się na papierze do pieczenia, polewa odrobiną oliwy,  szczelnie zawija i umieszcza na talerzu CRISP.
UWAGA:
W kuchence mikrofalowej nie gotujemy jaj, nie podgrzewamy owoców, warzyw w skórce, nie umieszczamy potraw w naczyniach z metalicznymi ozdobami, ani metalowych.
Przy gotowanie kilku sztuk tego samego produktu, określamy czas na jedną sztukę, np. gdy gotujemy 3
większe kolby kukurydzy ustawiamy moc na 750, a czas liczymy na półtorej  minuty na każdą kolbę czyli ustawiamy na 4 i pół minuty.

Komentarze