Młode ziemniaki robią się już stare więc można robić kotlety ziemniaczane, które polecam do drugiego dania zwłaszcza tym, którzy za ziemniakami nie przepadają.
Potrzeba:
ziemniaki 4-5 szt.
cebula 1szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
do smażenia Rama Culinesse Profi (bez cholesterolu o smaku masła)
mąka pszenna do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w średnio osolonej wodzie, najlepiej poprzedniego dnia, ale mogą być także dzisiejsze - ostudzone, utłuczone, niekoniecznie wyciśnięte. Cebulkę posiekać na drobno, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzone składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie ręką. Przyprawić solą, pieprzem. Formułować płaskie kotlety. Po obtoczeniu w mące, smażyć je z obu stron na złoty kolor na patelni na rozgrzanym tłuszczu (moc pola - 6).
Kotlety podaję z sosami (np. z leśnych grzybów, pieczarkowym, pomidorowym).
Na zdjęciu kotlety ziemniaczane pod sosem pomidorowym posypane koperkiem:
ziemniaki 4-5 szt.
cebula 1szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
do smażenia Rama Culinesse Profi (bez cholesterolu o smaku masła)
mąka pszenna do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w średnio osolonej wodzie, najlepiej poprzedniego dnia, ale mogą być także dzisiejsze - ostudzone, utłuczone, niekoniecznie wyciśnięte. Cebulkę posiekać na drobno, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzone składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie ręką. Przyprawić solą, pieprzem. Formułować płaskie kotlety. Po obtoczeniu w mące, smażyć je z obu stron na złoty kolor na patelni na rozgrzanym tłuszczu (moc pola - 6).
Kotlety podaję z sosami (np. z leśnych grzybów, pieczarkowym, pomidorowym).
Na zdjęciu kotlety ziemniaczane pod sosem pomidorowym posypane koperkiem:
Lubię je, a i podobne sama robię :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się do Ciebie wpisać, dalej jest błąd :(. Napisałam emaila i proszę przeczytaj. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń