pierś kurczaka neutralna

Pierś kurczaka to mięso białe, chude, a odpowiednio przyrządzone nigdy nie jest suche. Jednak podstawowa jego zaleta to to, że szybkie i łatwe w obróbce. Można je przyrządzić neutralne czyli tak, by stało się bazą dla wielu potraw. Może być podane jako ta baza, ale także w sosie, z jarzynami, zapieczone np. pod serem, z pieczarkami etc.


Potrzeba:
pierś kurczaka 1 szt. duża
przyprawa kucharek płaska łyżeczka od herbaty
olej 2 łyżki
olej 2 łyżki do smażenia
ręcznik papierowy
Wykonanie:
Do naczynia wsypać przyprawę Kucharek, dodać olej, dobrze wymieszać.
Umyć piersi kurczaka, osuszyć ręcznikiem i przekroić na pół wzdłuż piersi. Natrzeć z obu stron przygotowaną wcześniej "nacierką"z oleju i przyprawy. Pozostawić na min. pół godziny w lodówce. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem i ułożyć kawałki kurczaka. Ważne by patelnia była rozgrzana (moc 8), by piersi zamknęły pory z jednej i drugiej strony pozostawiając w sobie sok. Trwa to dosłownie chwilę, po czym zmniejszamy moc do 5-6 i smażymy odwracając kilkakrotnie, by nie przypalić.




Komentarze

  1. Ostatnio udało mi się tak na miękko upiec na patelni na bardzo małym ogniu pierś indyka. :)
    Pyszna była. Widać, że i ta Twoja miękka i soczysta :)
    A poza tym świetnie fotografujesz także jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Iw🙂 Fajnie się smaży w torebkach do smażenia. Spróbuj.

      Usuń

Prześlij komentarz