Potrzeba:
piersi kurczaka 2 szt.
śmietana Rama ok. 100-150ml
woda ok. 50 ml
przyprawa do grilla
sos sojowy 2-3 łyżki
ziele angielskie zmielone
pieprz, sól do smaku
olej (wymieszany z mięsem zastąpi olej potrzebny do smażenia)
ręcznik papierowy
Wykonanie:
Piersi opłukać i wytrzeć ręcznikiem do sucha. Mięso pokroić na małe plastry, grubo posypać przyprawą do grilla, zielem angielskim, solą (ostrożnie, bo potem należy dodać słony sos sojowy), polać obficie olejem:
Uwaga: do tego momentu wykorzystuję wypłukane opakowanie po mięsie, które następnie myję i wyrzucam do plastikowych śmieci.
Podlać wodą z sosem sojowym, wymieszać i pogotować 1 minutę. Potem dodać śmietanę, wymieszać i dusić ok. 15 min:
Podać z ziemniakami lub kaszą jaglaną, lub ryżem, np. z ogórkiem kiszonym.
Komentarze
Prześlij komentarz