sos grzybowy

Grzyby obok słodyczy są moimi delicjami:)
Dziś zapraszam  na sos z podgrzybków.



Potrzeba:
podgrzybki reklamówka co da pokrojonych podgrzybków naczynie 2 l
cebula 2-3 szt. duże
ziele angielskie zmielone (4-5 ziaren)
listek laurowy
pieprz i sól do smaku
śmietana 12% lub rama do gotowania
masło łyżka
woda 1/2 l
koper pokrojony 2 łyżki (opcjonalnie zielona pietruszka)
Wykonanie:
Grzyby dobrze umyć i oczyścić z leśnych pozostałości. Pokroić na  większe kawałki. Wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, podlać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć moc grzewczą pola na 5, by gotowały się wolno. Grzyby puszczą wodę czyli zrobi się ich jakby mniej, a wody więcej. Pokroić w drobną kostkę cebulę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać do gotujących się grzybów. Od chwili, gdy sos zacznie gęstnieć należy systematycznie mieszać sos  co kilka minut, by grzyby nie przywarły do spodu garnka i nie przypaliły się. Ten etap trwa ok. 30 minut i w tym czasie grzyby ugotują się. Na końcu dodać pieprz, śmietanę (rozmieszana z odrobina sosu) i wsypać koper. Sos można podać z bułką, ziemniakami lub kaszą np. gryczaną.
Uwaga: jeśli na początku damy za dużo wody sos będzie wymagał zagęszczenia mąką.





Komentarze