szybka zupa forszmakowa

Nie jest to forszmak, ale trochę do niego podobny smakowo. Smacznie i szybko można coś gorącego zjeść na obiad czy kolację jeśli ktoś kolacje je.


Potrzeba:
pierś z kurczaka 1 szt.
kiełbasa śląska 2 szt. mała
ogórek kiszony 3 szt. małe
papryka szklanka pokrojonej w kostkę (czerwona lub żółta lub mix Uwaga: zielona ma goryczkę)
cebula prażona 2 łyżki
ziele angielskie
listek laurowy
przyprawa Kucharek 1 łyżeczka płaska
słodka papryka 1/2 płaskiej łyżeczki
pieprz
Rama Culinesse Profi do smażenia
woda 650-750 ml
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczy z dodatkiem połowy przyprawy Kucharek. Do garnka wlać wodę i zagotować dodając cebulę, ziele angielskie, listek laurowy oraz  pozostałą część przyprawy Kucharek. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę, ogórki i paprykę (ja  mam zawsze pokrojoną i zamrożoną). Ogórki włożyć do naczynia, zalać wodą przykrywając je i wstawić do mikrofalówki na ok. 6-8 minut (lub dłużej, gdy będzie potrzeba) moc 750. Usmażonego kurczaka dodać do wody i dalej gotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kiełbasę,  dodać  ją do gotującego się kurczaka. Dodać ugotowane ogórki i na 5 minut przed końcem gotowania dodać paprykę, wtedy skórka nie oddzieli się od miąższu, papryka będzie al dente.


Komentarze