ciastko francuskie z mozarellą i pomidorem


Potrzeba:
ciasto francuskie mrożone - 3 listki
pomidor średni - 1 szt.
mozarella - kulka  lub plaster z dużego kawałak sera na 1 ciastko
żółty ser - 50g
olej - 3 łyżki
oregano, pieprz, sól
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozmrażać przez 10-15 min. Do naczynia wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Pokroić pomidor w plastry od jego góry. Każdy listek  ciasta przeciąć na pół, ułożyć na papierze do pieczenia. Na środku kawałka odcisnąć naczynie około średnicy pomidora. Następnie na odciśniętym polu nakłuć ciasto widelcem.  Każdy cały kawałek ciasta posmarować wcześniej przygotowanym sosem, ułożyć ser mozarella, a na nim plaster pomidora. Ciastka włożyć do nagrzanego do 200st. C piekarnika funkcja ciasta (tryb mieszany termoobieg plus góra i dół ) na 12 minut. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika utartym żółtym serem posypać środek ciastek, pozostawić w gorącym piekarniku aż ser roztopi się i równomiernie przykryje pomidora. Ciastko podaję do zup jako alternatywę dla grzanek.

















Komentarze