grillowana kieszonka z piersi





Potrzeba:
pierś kurczaka  1 szt. duża
szpinak 6-7 brykietów mrożonych (najlepsze liście, ja akurat miałam szpinak rozdrobniony)
pomidory suszone  w zalewie z oleju
przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
sól, pieprz
olej 1 łyżka
Rama Culinesse Profi do smażenia
Wykonanie
Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,  przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę naciąć wzdłuż tak by powstała kieszonka. Ja preferuję cienko  mięsa (jedna pierś = 2 kieszonki), ale jeśli ktoś woli grubiej wtedy  1 pierś = 1 kieszonka. Do naczynia wlewam olej i przyprawę do grilla,  dobrze mieszam, następnie nacieram pierś z każdej ze stron oraz wewnątrz kieszonki i pozostawić na 1/2h. W międzyczasie do plastikowego naczynia wkładam zamrożony szpinak, solę i gotuję w kuchence mikrofalowej moc 750 czas ok. 4-5 min. z uchylona pokrywką. Jeśli po ugotowaniu pojawi się woda - wylać. Dodać jajko, czosnek wyciśnięty przez praskę, pieprz do smaku, mieszam i gotuje jeszcze przez 1-2 min, do czasu aż jajko się zetnie. Rozgrzewam patelnie grillowa na płycie indukcyjnej  moc 6 z odrobiną Ramy. Układam piersi i smażę z obu stron, tak długo, by wewnątrz kieszonki było białe mięso. Następnie do niej wkładam szpinak, na szpinak pomidory suszone i chwilę smażę, by szpinak był gorący. Można podać z frytkami, ziemniakami czy ryżem.








Komentarze