Szaszłyki



Potrzeba:
pierś kurczaka 1 szt.
cebula 1 szt. średnia
papryka czerwona i żółta pokrojona  szklanka
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
olej 2 łyżki
patyczki
Wykonanie:
Pierś pokroić w dość dużą kostkę, cebulę na większe kawałki i włożyć do naczynia. Posypać solą, papryką, pieprzem, zalać olejem, wymieszać i pozostawić na 1/2h. Wykorzystałam paprykę zamrożoną, która wymaga czasu na rozmrożenie (na ręczniku papierowym lub sitku, by pozbyć się wody). Składniki nadziewać naprzemiennie na patyk zaczynając i kończąc  kawałkiem mięsa, na koniec szaszłyki dosolić. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200 st.C na termoobieg (mimo, że nie wymaga on nagrzewania) i wkładam szaszłyki na 15 minut.





Komentarze