zupa dyniowa z orzchami

Zupa dyniowa w postaci kremu jest jedną z moich ulubionych nie tylko dlatego, że jest banalnie prosta, ale dlatego, że jest pyszna :)
Potrzeba:
dynia w kostce  mrożona 450g
marchewka w kostce mrożona 150g
cebula 1 szt.
czosnek 1 duży ząbek
orzechy włoskie garść na talerz
olej 2 łyżki
śmietana Rama łyżka na talerz
przyprawa Kucharek - płaska łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
cynamon szczypta

Wykonanie:
Do gotującej wody (ok. 1,5 l) dodać dynię i marchewkę oraz przyprawę Kucharek i ziele angielskie. Gotować ok. 5 min. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę i drobno czosnek, włożyć na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażyć na jasnozłoty kolor, następnie dodać do garnka z ugotowaną dynią i marchewką. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu dodać cynamon i  zblendować na krem. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy. Krem podawać przyozdobiony śmietaną i orzechami. Inne opcje - z uprażonymi migdałami lub ziarnkami słonecznika, lub z grzankami.





Komentarze