krem z dyni z kukurydzą podsmażoną na maśle

Zupa dyniowa właściwie każda, którą dotychczas jadłam mi smakowała. Wracam do niej tak długo, jak długo mam dynię w zamrażalniku. Ta dzisiejsza była niestety ostatnia. Trzeba czekać aż do jesieni.
Potrzeba:
dynia w kostce  mrożona 450g
marchewka mała w całości mrożona ok. 150g
cebula prażona 2 łyżki
czosnek 1 duży ząbek
kukurydza 1 puszka
masło 2 łyżki
skrawki żółtego sera
przyprawa Kucharek - płaska łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
cukier do smaku
Wykonanie:
Do gotującej wody (ok. 1,5 l) dodać dynię i marchewkę,  cebulę i drobno pokrojony czosnek oraz przyprawę Kucharek i ziele angielskie. Gotować kwadrans. Po ugotowaniu  zblendować na krem, dodać odrobinę cukru. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i podsmażyć odsączoną kukurydzę. Na talerz nałożyć krem, a na wierzch dodać podsmażoną kukurydzę, żółty ser. Po prostu pycha!




Zapomniałam położyć łyżkę ;)


Komentarze