placuszki z cukinii

Potrzeba:
cukinia 1 duża lub 2 średnie z gruntu
jajka 2
cebula 1 duża
czosnek 1 duży ząbek
majeranek garść
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
sos Tzatzyiki
papier kuchenny do odsączenia tłuszczu
Wykonanie:
Cukinię umyć i wysuszyć. Przeciąć w poprzek na 2-3 części, a następnie te części wzdłuż. Jeśli są duże pestki wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i zetrzeć w malakserze na tarczy z dużymi oczkami (lub ręcznie). Następnie przełożyć do miski  ostrożnie posolić (cukinia zmniejszy objętość, więc może być za słona) i odczekać ok. 20 minut aż puści wodę, którą po odciśnięciu należy wylać. Dodać do cukinii posiekaną cebulę i czosnek uprzednio podsmażone na tłuszczu i ostudzone. Dodać całe jaja, majeranek, pieprz i ewentualnie dosolić, dobrze wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i formować placuszki. Muszą mieć konsystencją gęstej śmietany, nie mogą rozlewać się na patelni, więc jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę mąki. Usmażone placuszki ułożyć na talerzu wyłożonym papierem kuchennym w celu odsączenia tłuszczu.  Gotowe placuszki podaje z sosem Tzatziki lub gęstą śmietaną.
(Uwaga: wybieramy cukinię o miękkiej skórce, jeśli jest twarda cukinię należy obrać)




  




Komentarze

  1. Zrobiłam raz czy dwa, ale chyba wole cukinie w wersji zupa-krem 😊 smakuje mi w obu wersjach, ale w tej drugiej nie jest tak czasochłonna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zupa to jednak zupa :) Zupę krem trzeba zblendować, a na placuszki cukinię robot trze. Placuszki przygotowuję do 10 min i smażę. Czas porównywalny. Zupy krem robię niemal ze wszystkiego, bo uwielbiam w takiej postaci:) Dzięki za komentarz :)

      Usuń

Prześlij komentarz