placuszki drożdżowe z kurczakiem polane sosem grzybowym


Potrzeba:
Kurczak:
pierś kurczaka 1 szt.
Rama Culinesse Profi (lub łyżka oleju) do smażenia
pieprz ziołowy (lub ulubiona przyprawa)
sól do smaku
Ciasto:
mąka 3 szklanki
drożdże instant (zgodnie z przepisem)
mleko letnie 1 szklanka (lub by ciasto miało konsystencję rzadkiego budyniu)
szczypta soli, pieprz do smaku
Sos:
woda 0,5l
grzyby suszone garść
łyżka mąki ziemniaczanej
Rama Cremefine Profi (śmietana bez warzenia) 100ml
sól, pieprz do smaku, mielone ziele angielskie

Wykonanie:
Do rondeka z wodą włożyć opłukanie, suszone grzyby. Odstawić.
Piers kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie części wzdłuż, posolić, posypać przyprawą i smażyć na rozgrzanym  tłuszczu z obu stron. Po wystudzeniu pokroić na malutkie kosteczki.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko i jeszcze raz dobrze wymieszać, by ciasto miało właściwą konsystencję. Odstawić w spokojne miejsce, przykryć i odczekać ok. 40 min. Po tym czasie ciasto lekko zamieszać, włożyć kurczaka i jeszcze raz zamieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Usmażone wykładać na talerz wyłożony papierem kuchennym, by odsączyć tłuszcz. 
Wyjąć grzyby i pokroić w paski. Dopełnić rondel wodą do 0,5l. Wrzucić pokrojone grzyby, posolić, popieprzyć, dodać ziele angielskie, gotować. Gdy grzyby będą ugotowane dodać śmietanę z dobrze rozmieszaną mąką ziemniaczaną. Zagotować mieszając. Sos będzie aksamitny.
Placki ułożyć na talerzu, polać sosem grzybowym. 





Komentarze