jajko sadzone na warzywach



Potrzeba:
warzywa mrożone (brukselka, kalafior, szpinak, groszek zielony lub inne) ilość na 3 kokilki
pomidor 1 szt.
ser mozarella 2 gałki na 1 kokilkę
jajko 3 szt.
sól, pieprz
masło 2 łyżki
Wykonanie:
Warzywa mrożone wkładam do naczynia, solę i gotuję  z uchyloną pokrywką w kuchence mikrofalowej przez  6-8 min, moc 750. Będą al dente. Na patelni rozgrzewam masło i układam odsączone z wody ugotowane warzywa, solę, pieprzę i smażę ok. 10 min. Następnie układam je w kokilkach tak, by w każdej było tyle samo poszczególnych składników. Do miseczki ostrożnie wlewam całe jajko, bo potem łatwo je umieścić na wierzchu warzyw. Można też bezpośrednio na warzywa. Solę i pieprzę wierzch jajka. Rozgrzewam piekarnik do 200st. teremoobieg i wkładam kokilki na 10 minut.





Komentarze