Boczniak a la flaki




Potrzeba:
Boczniak ostrygowy lub inny 500g
Cebula duża 1 szt.
Włoszczyzna mrożona krojona w paseczki 100g
Majeranek 1 duża garść
Szczypta Smaku z Kuchni Lidla (przyprawa Kucharek lub inna ulubiona) płaska łyżka
Olej do smażenia 4 łyżki
Mąka dowolna 1 łyżka
Ziele angielskie 5 dużych ziaren
Liść laurowy 4 szt.
Pieprz czarny do smaku
Magi do smaku

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę ok.1,5 litra. Lepiej mniej niż za dużo, bo zawsze można dolać. Dodać Szczyptę Smaku, ziele angielskie, liście laurowe i gotować bulion. Boczniaki opłukać, pociąć nożyczkami kuchennymi wzdłuż, przy czym trzonek grzyba na węższe paski. Ułożyć w naczyniu, przykryć silikonową pokrywką i gotować w mikrofalówce na najwyższej mocy (ja 1000 W) ok. 6 min, do miękkości trzonków. Po ugotowaniu włożyć je razem z uzyskaną wodą do gotującego się bulionu i dalej gotować. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy cebula będzie lekko podsmażona, obsypać ją mąką i mieszać dalej smażąc. Tak uzyskaną lekką zasmażkę na cebuli włożyć do bulionu, dodać magi i gotować jeszcze 5 min. Po wyłączeniu pola grzewczego dodać pieprzu, majeranku. Mega smaczne!








Komentarze