Kotlety warzywne

Co potrzeba?
1. Warzywa* mrożone 200-250g
2. Ziemniaki ugotowane potłuczone, najlepiej  z wczoraj 1/3 objętości warzyw
3. Jaja całe 2szt. 
4. Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Pieprz, sól, inne przyprawy do smaku
5. Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Warzywa gotuję w mikrofali ok. 6 min. bez dodatku wodu, lekko solę. Po ugotowaniu odcedzam wodę, ostudzone tnę kuchennymi nożyczkami na drobne kawałeczki, które mieszam z ziemniakami. Dodaję mąkę ziemniaczaną, jaja, przyprawy do smaku i mieszam dłońmi. Na patelni rozgrzewa tłuszcz i formuję łyżką kotlety i układam na patelni. Smażę z obu stron, aż lekko zbrazowieją. Następnie wkładam na talerz przekręty  ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz. Podaję z jogurtem naturalnym, ale można polać też sosem, np. koperkowym, czosnkowym, pomidorowym etc. Zawsze pyszne! 
*Uwaga: ja wykorzystałam mix warzyw z marchewki krojonej w kostkę z zielonym groszkiem, brokuły, kalafior. Ten ostatni po usmarżeniu nadaje oryginalnego smaku. 

Komentarze

Prześlij komentarz