Chlebowiec w sojowo-miodowym sosie

Chlebowiec to owoc nawet 30-kilogramowy, który świetnie nadaje się na dania główne nie tylko dla wegetarian czy wegan. Obok boczniaka jest częstym bohaterem dań obiadowych i nie tylko tych w moim domu. Niektórzy uważają go za zamiennik mięsa, głównie kurczaka. Wg mnie osobom, które nie jedzą mięsa nie jest potrzebny produkt a la mięso, lecz dobry produkt głównie do szybkich dań na gorąco. Spełnia  swoje zadanie pod względem smakowym i odżywczym. Polecam tych, którzy poszukują nowych smaków. 
Potrzeba:
Chlebowiec puszka chlebowca w zalewie solnej 540g
Cebula 1 szt.
Tłuszcz do smażenia (Rama Culinesse Profi) 
Woda do duszenia
Sól do smaku
Sos:
Miód 1 łyżka
Sos sojowy ciemny 3 łyżki 
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka 
Przyprawa Curry Orientalna 1 łyżeczka 
Szczypta smaku (Lidla) 1 łyżka 
Pieprz świeżo mielony do smaku


Wykonanie:
Chlebowca wyjąć z puszki i odsączyć. W miarę potrzeby pokroić na mniejsze cząstki. Ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie  pokroić w piórka cebulę i dodać do patelni. Gdy Cebula będzie miękka dodać pozostałe składniki sosu. Gęstość regulować wodą. Dusić aż do miękkości większych kawałków chlebowca. Najlepiej pozostawic na 14-2h by potrawa przegryzła się. Podaję jako drugie danie z ryżem. Smak wykwintny. Polecam.

Komentarze