Kotlety z ciecierzycy


Potrzeba:
Ciecierzycy 1puszka
Cebula 1szt. 
Jako całe 1 szt. 
Mąka ziemniaczana 2 łyżki 
Buraki tarte 2 łyżki
Olek do smażenia
Sól, pieprz, papryka wędzona, garść majeranku
Wykonanie:
Odlać wodę z ciecierzycy i rozdrobnić ją widelcem (nie używać blendera). Na rozgrzanym tłuszczy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na lekko złoty kolor. Dodać do ciecierzycy jajko, cebulę, buraczki, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i wymieszać. Smażyć na patelni na rozgrzanym tluszczu z obu stron. Następnie wyłożyć na talerz przykryty papierem kuchennym w celu odsączenia tłuszczu. Można podać z surówką, ziemniakami, z sosem - z czym tylko lubimy, jako danie główne, ale też jako przekąskę.

Komentarze