Sos pieczarkowy

Potrzeba:
Pieczarki białe 500g
Cebula 1 duża
Jogurt grecki  1 mały lub 1/2 dużego
Mąka tortowa 2 łyżki 
Olej do smażenia
Ziele angielskie mielone
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wszystko mieścić w odpowiednim naczyniu,  delikatnie posolić, pamiętając, że zmniejszą swoją objętość o ok. 1/3. Przykryć naczynie pokrywką pozostawiając szparę lub nakryć silikonową pokrywką, która sama reguluję przepływ pary i wstawić do mikrofalówki na 5 min, moc 1000. Po wjęciu odcedzić, a odlany sos pozostawić do wykorzystania.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, posolić, aby zapobiec jego pryskaniu. Włożyć pieczarki z cebulą, dodać przyprawy, podsmażyć. Do naczynia z odlanym, ostudzonym sosem, dodać jogurt, mąkę i dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do smażonych pieczarek ciągle mieszając. Pozostawic do zagotowania i wyłączyć.

Komentarze