Placuszki z kalafiora

Potrzeba:
Kalafior mrożony  400g
Jajko 2 szt. 
Mąka 2 łyżki
Ząbek czosnku 1szt. duży 
Koper świeży (zamrożony, nie suszony) 
Maggi do smaku
Pieprz, sól 
Olej do smażenia 
Wykonanie:
Kalafior zamrożony  wkładam do naczynia, solę i gotuję w mikrofalówce  4 minuty, moc 1000. Ma być al dente. Ugotowane różyczki kalafiora wykładam na deskę i długim nożem siekam na drobne kawałki. Wkladam do miski. Dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę (tym razem  wykorzystałam gotową przyprawę  Suszony czosnek z pietruszką). Wbijam  2 jaja, dodaje koper, mąkę, Maggi,  pieprz i mieszam. Na patelni rozgrzewam Ramę Professional Culinesse i łyżką formuję placki. Smażę z obu stron na złoty kolor (ustawiam pole grzewcze na 6, a po odwróceniu zmniejszam na 4). Można podać z sosem, deepem lub wg własnych upodobań. 







Komentarze