Potrzeba:
Kalafior mrożony 400g
Jajko 2 szt.
Mąka 2 łyżki
Ząbek czosnku 1szt. duży
Koper świeży (zamrożony, nie suszony)
Maggi do smaku
Pieprz, sól
Olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior zamrożony wkładam do naczynia, solę i gotuję w mikrofalówce 4 minuty, moc 1000. Ma być al dente. Ugotowane różyczki kalafiora wykładam na deskę i długim nożem siekam na drobne kawałki. Wkladam do miski. Dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę (tym razem wykorzystałam gotową przyprawę Suszony czosnek z pietruszką). Wbijam 2 jaja, dodaje koper, mąkę, Maggi, pieprz i mieszam. Na patelni rozgrzewam Ramę Professional Culinesse i łyżką formuję placki. Smażę z obu stron na złoty kolor (ustawiam pole grzewcze na 6, a po odwróceniu zmniejszam na 4). Można podać z sosem, deepem lub wg własnych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz