Potrzeba:
Seler korzeń 1szt.
Jajko 2 szt.
Mąka 2 łyżki
Cebula 1szt.
Przyprawa do ryb
Suszone glony duża łyżka
Olej do smażenia
Sól do smaku
Wykonanie:
Glony zalewam wodą tak, by były przykryte. Po chwili liście rozkręcają się i są gotowe do użytki. Seler rozdrabniam robotem z końcówką noże, cebulę siekam ręcznie na bardzo drobno. Wszystko wsypują do miski i dodaję 2 jaja, przyprawę do ryb, mąkę, sól i mieszam, aż otrzymam jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzewam Ramę Professional Culinesse i łyżką formuję placki. Smażę z obu stron na złoty kolor (ustawiam pole grzewcze na 6, a po odwróceniu zmniejszam na 4). Mój mąż nie przepada za selerem, ale w tej formie nigdy by nie zgadł, że seler w smaku może nie być taki selerowy. Można podać z sosem, deepem lub wg własnych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz