kotlety z kaszy gryczanej z mizzorellą, szpinakiem i pieczarkami

Pyszne kotlety gryczane posmakują nawet tym, którzy za kasza nie przepadają.
Potrzeba:
Kasza gryczana ugotowana 1 woreczek najlepiej dnia poprzedniego
Pieczarki 4 duże 
Szpinak rozdrobniony   5 brykietów 
Mozorella 6 małych kulek pokrojonych w plasterki
Ser drobno  tarty Gran Biraghi lub inny twardy
Jaja 2
Mąka 2 duże łyżki kopiaste
Czosnek z natka pietruszki 1 łyżka
Pieprz młotkowany z kolendrą
Łyżka magi 
Sól do smaku
Masło łyżka 
Rama Professional Culinesse lub inny  tłuszcz do smażenia 
Wykonanie:
Kaszę włożyć do miski. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki, posolić i umieścić w odpowiednim naczyniu. Gotować 2 minuty w mikrofalówce na mocy 1000 lub do wypuszczenia wody. Następnie ostudzone lekko zblendować i poddusić chwilę na maśle. Do odpowiedniego naczynia włożyć szpinak i gotować w mikrofalówce przez 3 minuty, po czym odlać wodę, a szpinak dodać do miski z kasza. Dodać także pieczarki i starty ser, wymieszać. Następnie dodać mąkę, mizzorellę, jaja i wymiesza. Dodać magi, czosnek, pieprz, sól i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i firmować placuszki. Smażyć z każdej ze stron, aż lekko zbrązowieją. 



Komentarze