POTRZEBA:
Mąka pszenna pełnoziarnista 160g
Drożdże suszone ok. 5g
Sól 1 łyżeczka płaska
Miód 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Gorąca woda 200ml
Skrobia 1 łyżeczka,
Zimna woda 1 łyżka
WYKONANIE:
Wkładam wszystko do miski i mieszam mikserem z końcówkami halowymi 1-2 minuty. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia (w piekarniku tryb rośnięcie ciasta) na 1 h. Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 200st.C. Do kubka wsypuje skrobię, dodaję wodę i mieszkam. Pędzelkiem smaruję wierzch ciasta. Formę wkładam do piekarnika piekę ok. 35-40min. Po upieczeniu wyjmuje chleb z formy, kładę na ruszcie do ostudzenia. Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz