Chleb, który zawsze się uda


POTRZEBA:

Mąka pszenna pełnoziarnista 160g

Drożdże suszone ok. 5g

Sól 1 łyżeczka płaska

Miód 1 łyżka

Oliwa z oliwek 1 łyżka 

Gorąca woda 200ml

Skrobia 1 łyżeczka,

Zimna woda 1 łyżka

WYKONANIE:

Wkładam wszystko  do miski i mieszam mikserem z końcówkami halowymi 1-2 minuty. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia (w piekarniku tryb rośnięcie ciasta) na 1 h.  Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 200st.C. Do kubka wsypuje skrobię, dodaję wodę i mieszkam. Pędzelkiem smaruję wierzch ciasta. Formę wkładam do piekarnika piekę ok. 35-40min. Po upieczeniu wyjmuje chleb z formy, kładę na ruszcie  do ostudzenia. Pycha!












 

Komentarze