POTRZEBA:
Naturalny zagęstnik Agar Agar 2 łyżeczki/1l wody
Jajko całe szt. 1-2
Przyprawa Kucharek
Ulubione warzywa
Sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
W plastikowych miseczkach układam przygotowane wcześniej, ugotowane al dente, i podzielone na małe kawałki, warzywa oraz pokrojone jajko na twardo, posypuję koperkiem i pieprzem. Na 1 litr zimnej wody dodaję 2 łyżeczki Agaru i 1 łyżeczkę przyprawy Kucharek. Płyn powinien być dobrze słony. (Nie dodawać niczego kwaśnego.) Dobrze mieszam do zagotowania, potem 2 minuty gotuję i studzę wstawiając naczynie do zimnej wody. Mieszam do momentu aż płyn nadaje się do uzupełnienia miseczek, czyli dość ciepły, ale nie gorący. Po zalaniu warzyw, po chwili płyn zaczyna gęstnieć. Przenoszę do lodówki. Jednak, gdy ktoś nie może spożywać zimnych potraw, galaretka pięknie zsiądzie się w temperaturze pokojowej. To przywilej Agaru🙃 Jem galaretkę polaną sokiem z cytryny lub z majonezem posypanym płatkami chili.
Komentarze
Prześlij komentarz