Galareta z Agaru z warzywami #2

 


POTRZEBA:

Naturalny zagęstnik Agar Agar 2 łyżeczki/1l wody

Jajko całe szt. 1-2

Przyprawa Kucharek

Ulubione warzywa

Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

W plastikowych  miseczkach układam  przygotowane wcześniej, ugotowane al dente,  i podzielone na małe kawałki, warzywa oraz pokrojone jajko na twardo, posypuję koperkiem i pieprzem. Na 1 litr zimnej wody  dodaję 2 łyżeczki Agaru i 1 łyżeczkę przyprawy Kucharek. Płyn powinien być dobrze słony. (Nie dodawać niczego kwaśnego.) Dobrze mieszam do zagotowania, potem 2 minuty gotuję i studzę wstawiając naczynie do zimnej wody.  Mieszam do momentu aż płyn nadaje się do uzupełnienia  miseczek, czyli dość ciepły, ale nie gorący. Po zalaniu warzyw, po chwili płyn zaczyna gęstnieć. Przenoszę do lodówki. Jednak, gdy ktoś nie może spożywać zimnych potraw, galaretka pięknie zsiądzie się w temperaturze pokojowej. To przywilej Agaru🙃 Jem galaretkę polaną sokiem z cytryny lub z majonezem posypanym płatkami chili.

























Komentarze