POTRZEBA:
Szparagi zielone - 1 pęczek
Ziemniaki - 3-4 szt.
Marchewka okrągła mrożona - 2 garści
Cebula - 1szt.
Ocet jabłkowy - 1 łyżka
Jasny sos sojowy - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżeczka (lub zamiennik równowartość 1 łyżeczki)
Listek laurowy - 2 szt.
Ziele angielskie świeżo mielone - 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny świeżo mielony - szczypta
Przyprawa Kucharek - 1-2 łyżeczki
Śmietana Rama do gotowaniu -3/4 szklanki
Natka pietruszki do posypania zupy w talerzu
Ser tarty Parmigiano
WYKONANIE:
Szparagi opłukać, oderwać końcówki. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić. Wszystkie składniki włożyć do garnka, łącznie z oderwanymi końcówkami i marchewką, zalać wodą tak, by woda była 1cm ponad składnikami. Dodać listki, przyprawę Kucharek, ziele angielskie i gotować, aż szparagi osiągną stan al dente, tj. ok. 7 min. od zagotowania. Wyjąć szparagi na talerz. Resztę, łączne z oderwanymi końcówkami gotować, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wyjąć końcówki szparagów, naciąć wzdłuż i wydrążyć tylko miękki miąższ, resztki łykowate wyrzucić. Miąższ dodać do garnka. Wyjąć listki laurowe. Wszystko zblendować. Dodać śmietanę, sos sojowy, ocet (gdy wszystkie warzywa będą ugotowane), wyjęte wcześniej listki, wymieszać i zagotować. Do talerzy włożyć pokrojone szparagi, zalać gorącą zupą, posypać serem i natką pietruszki. Super smaczna zupa.
Uwaga: Zupa nie ma konsystencji kremu, lecz zupy zagęszczonej mąką.
Komentarze
Prześlij komentarz