Wykwintna zupa szparagowa

 POTRZEBA:



Szparagi zielone -  1 pęczek

Ziemniaki - 3-4 szt.

Marchewka okrągła mrożona - 2 garści 

Cebula - 1szt.

Ocet jabłkowy - 1 łyżka

Jasny sos sojowy - 1 łyżka

Cukier - 1 łyżeczka  (lub zamiennik równowartość 1 łyżeczki)

Listek laurowy - 2 szt.

Ziele angielskie świeżo mielone - 1/2 łyżeczki 

Pieprz czarny świeżo mielony - szczypta 

Przyprawa Kucharek - 1-2 łyżeczki

Śmietana Rama do gotowaniu -3/4 szklanki

Natka pietruszki do posypania zupy w talerzu 

Ser tarty Parmigiano 

WYKONANIE:

Szparagi opłukać, oderwać końcówki. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić. Wszystkie składniki włożyć do garnka, łącznie z oderwanymi końcówkami i marchewką, zalać wodą tak,  by woda była 1cm ponad składnikami. Dodać listki, przyprawę Kucharek, ziele angielskie i gotować, aż  szparagi osiągną stan al dente, tj. ok. 7 min. od zagotowania. Wyjąć szparagi na talerz. Resztę, łączne z oderwanymi końcówkami gotować, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wyjąć końcówki szparagów, naciąć wzdłuż i wydrążyć  tylko miękki miąższ, resztki łykowate wyrzucić. Miąższ dodać do garnka.  Wyjąć listki laurowe. Wszystko zblendować. Dodać śmietanę, sos sojowy, ocet (gdy wszystkie warzywa będą ugotowane), wyjęte wcześniej listki,  wymieszać  i zagotować. Do talerzy włożyć pokrojone szparagi, zalać gorącą zupą, posypać serem i natką pietruszki. Super  smaczna zupa. 

Uwaga: Zupa nie ma konsystencji kremu, lecz zupy zagęszczonej mąką. 



























Komentarze