Zupa z zielonego ogórka

 POTRZEBA:

Ogórek szklarniowy 2 szt.

Cebula duża 1 szt.

 Czosnek 1 ząbek duży

Ryż 100g

Koperek siekany 1 łyżka

Ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki 

Woda 800ml

Olej 3 łyżki

Przyprawa Kucharek 1 Łyżeczka 

Pieprz młotkowany szczypta 

Migdały w płatkach 2 łyżki

Śmietana opcjonalnie  

WYKONANIE:

Do garnka z grubym dnem wlewam olej i wkładam posiekaną w kostkę  cebulę i czosnek. Smażę do momentu, gdy cebula zeszkli się. Dokładam nieobrane, pokrojone w kostkę ogórki i duszę ok.  4 minut. Następnie dodaje ryż i smażę do momentu, gdy się zeszkli. Mieszam, by ryż nie przywarł do dna. Na koniec wlewam wodę, wsypuję przyprawę Kucharek i całość gotuję kwadrans. Po ugotowaniu  blenduję. Dodaję koper i mieszam. W międzyczasie prażę migdały na talerzu Crisp w mikrofali.  Wlewam krem do talerza, przyozdabiam makaronikami z ogórka, posypuje płatkami i pieprzem. Opcjonalnie, gdy ktoś woli zupę zabielaną,  dodaje łyżkę  śmietany. Pyszny wiosenny, ale nie tylko, krem.













Komentarze