POTRZEBA:
Ogórek szklarniowy 2 szt.
Cebula duża 1 szt.
Czosnek 1 ząbek duży
Ryż 100g
Koperek siekany 1 łyżka
Ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki
Woda 800ml
Olej 3 łyżki
Przyprawa Kucharek 1 Łyżeczka
Pieprz młotkowany szczypta
Migdały w płatkach 2 łyżki
Śmietana opcjonalnie
WYKONANIE:
Do garnka z grubym dnem wlewam olej i wkładam posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażę do momentu, gdy cebula zeszkli się. Dokładam nieobrane, pokrojone w kostkę ogórki i duszę ok. 4 minut. Następnie dodaje ryż i smażę do momentu, gdy się zeszkli. Mieszam, by ryż nie przywarł do dna. Na koniec wlewam wodę, wsypuję przyprawę Kucharek i całość gotuję kwadrans. Po ugotowaniu blenduję. Dodaję koper i mieszam. W międzyczasie prażę migdały na talerzu Crisp w mikrofali. Wlewam krem do talerza, przyozdabiam makaronikami z ogórka, posypuje płatkami i pieprzem. Opcjonalnie, gdy ktoś woli zupę zabielaną, dodaje łyżkę śmietany. Pyszny wiosenny, ale nie tylko, krem.
Komentarze
Prześlij komentarz