Potrzeba:
Karkówka ok.900g
Ząbek czosnku szt. 1
Ziele angielskie 6 szt.
Majeranek 1 łyżeczka
Sól
Słoiki z nakrętkami o pojemności ok. 350ml 3 szt.
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki wyparzam. Słoiki powinny być takiej wielkości, by po otwarciu konserwy zjeść ją w krótkim czasie. Mniejsze porcje zawekowane mogą stać długo w lodówce. Karkówkę tnę w plastry ok. 2cm grubości i każdy plaster dzielę na dwie mniejsze po linii przerostu tłuszczu. Nacieram solą z obu stron. Wkładam do słoików rownolegle do jego ścianek. Do każdego słoika dodaje 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy. Do jednego słoika dodaje ząbek, do drugiego majeranek. W ten sposób otrzymuje 3 rożne konserwy. Słoiki mocno zakręcam i wkładam do piekarnika. Nastawiam temp. 160 st. i piekę 1h, następnie zwiększam temperaturę do 180 st. i piekę 1h. Po dwóch godzinach otwieram drzwiczki piekarnika i pozwalam konserwom wystygnąć. Podczas procesu stygnięcia słychać charakterystyczny odgłos wieczek słoików, które stają stają się wklęsłe. Wg męża, mięso świetne na kanapkę.
Komentarze
Prześlij komentarz