zupa krem brukselkowa z orzechami



Potrzeba:
brukselka mrożona -  200g
włoszczyzna mrożona paseczki - 100g
przyprawa Kucharek - łyżeczka  1 płaska
orzechy włoskie - garść bez łupin
śmietana - 1 łyżka na miskę/talerz
ziele angielskie mielone
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
szynka np. parmeńska - plaster 1-2 szt.
woda
Wykonanie:
Brukselkę, włoszczyznę włożyć do garnka. Dodać przyprawę kucharek, ziele angielskie. Wszystko zalać wodą 1 cm nad powierzchnię składników. Gotować aż brukselka będzie dość miękka, ale nie rozgotowana ok. 10-15 min. Preferuję warzywa zawsze al dente. Zblendować, dosolić, dodać pieprz. Jeśli zupa będzie za gęsta dodać 2-3 łyżki wody, zagotować.  Następnie na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojoną szynkę, orzechy i podsmażyć.  Do miski/talerza wlać zupę, dodać łyżkę śmietany oraz szynkę i orzechy. Podać np. z ciastkiem francuskim z pomidorem i mozarellą. O przepis na ciastko zapraszam TUTAJ.






Komentarze